Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ένα διαχρονικό βιβλίο!


ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ , ‘’1984’’

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Η αρχή της ιδιωτικής αυτονομίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας υποτάσσεται και εκμηδενίζεται μπροστά στην ισχύ της απόλυτης εξουσίας.
Καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα για ιδιωτική ζωή καθώς όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Γι' αυτό μέσα από τον έλεγχο πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό. Ωστόσο,  ο Oυίνστον προσπάθησε να εναντιωθεί στο κατεστημένο. Έκρινε την εξουσία όταν αυτό θεωρούταν αδιανόητο, ενώ ερωτεύθηκε όταν πλέον αυτό το συναίσθημα είχε γίνει κολάσιμη έκφραση. Τα κατάφερε άραγε; Μπόρεσε να αλλάξει την ζωή όχι μόνο την δικιά του αλλά και των συνανθρώπων του;
Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του εικοστού αιώνα, το 1984 διαβάστηκε σαν μανιφέστο και θαυμάστηκε σαν προφητεία. Η εφιαλτική του αλήθεια για το κράτος της θανατερής τρομοκρατίας απέχει μόλις ένα βήμα από το να γίνει πραγματικότητα: ήδη ο Μεγάλος Αδελφός μας βλέπει.
    Το «1984» κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Κάκτος.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου