Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στάχτη στα μάτια;

Süddeutsche Zeitung: Όλα είναι σκηνοθετημένα! Δε θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει



«Ποιος εκβιάζει ποιον;» είναι ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής εφημερίδας, που δηλώνει βέβαιη πως είτε πετύχει είτε αποτύχει το πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων, η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα της δόσης.

 Ο συντάκτης του άρθρου είναι ιδιαίτερα αιχμηρός και μιλά για το... «δράμα» με την επαναγορά ομολόγων, που όπως λέει, είναι προϊόν σκηνοθεσίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της!


«Θα επιτύχει άραγε η Αθήνα να μεταπείσει για δεύτερη φορά τους δανειστές της να πουλήσουν τα ομόλογά τους σε χαμηλότερες τιμές και άρα να χάσουν τμήμα των κερδών τους; Μόνο τότε θα πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση. Ωστόσο, η σκηνοθεσία απατά. Στο παρασκήνιο οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι εντελώς διαφορετικοί.

Δεν είναι η ευρωζώνη ή το ΔΝΤ που απειλούν την ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα γνωρίζει ότι τα χρήματα θα εισρεύσουν ανεξαρτήτως αν επιτύχει ή όχι το πρόγραμμα επαναγοράς. Κι αυτό επειδή οι χώρες τις ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» γράφει η εφημερίδα.

«Η Αθήνα αιφνιδιάζει με την υψηλή προσφορά για την επαναγορά χρέους» γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα στις οικονομικές σελίδες εκφράζεται η πεποίθηση ότι το πρόγραμμα θα επιτύχει. «Εκτιμούμε ότι η προσφορά θα καταλήξει σε επιτυχία, κανένας δανειστής δεν θα είχε συμφέρον από την αποτυχία. Γιατί θα έλειπε ένα κομμάτι του μωσαϊκού από το πακέτο διάσωσης και έτσι ολόκληρο το πακέτο θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση» σημειώνει ο Γκέρνο Γκρίμπλινγκ, αναλυτής της τράπεζας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκούς ομολογιακούς τίτλους. Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και η φωτογραφία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τη λεζάντα: χαροποιεί τις αγορές.

Πηγή:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου