Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι,  ‘’Έγκλημα και Τιμωρία’’

Ο Ντοστογιέφσκι στο «Έγκλημα και Τιμωρία» δεν ψυχογραφεί μοναδικά τον εσωτερικό κόσμο ενός -γοητευτικά σπάνιου- δολοφόνου, αλλά και την ρωσική κοινωνία της εποχής που  ψυχορραγεί και δεν διαφέρει πολύ από τις φτωχικές, πνευματικά και μη, κοινωνίες του παρόντος.

Προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό διεισδύοντας στα μύχια της ψυχής και σκιαγραφώντας το παιχνίδι της ενοχής και της λύτρωσης.
Ο νεαρός ήρωας, Ρασκόλνικοφ, κυριεύεται από τις Ερινύες, παλινδρομώντας ανάμεσα στο ορθό και το άδικο, το παράλογο και τη λογική.  Διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, καταστρώνει κι εκτελεί ένα σχέδιο δολοφονίας μιας μισητής τοκογλύφου, με σκοπό να καρπωθεί τα χρήματά της και ταυτόχρονα να απαλλάξει τον κόσμο από την παρασιτική ύπαρξή της. Για τον φοιτητή, ισχύει το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
 Ένα βιβλίο που  εστιάζει στην ψυχική οδύνη και τα ηθικά διλήμματα ενός εξαθλιωμένου πρώην φοιτητή.
Προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο... . Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα δίνει στο έργο βάθος και ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου