Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ένας ύμνος στον έρωτα


Gabriel Garcia Marquez, ''΄Ερωτας στα χρόνια της χολέρας''

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη, σπουδαιότερη ιστορία αγάπης από αυτή, δεν υπάρχει μύθος καλύτερα πλεγμένος για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, ανεκπλήρωτο κι εκπληρωμένο. Ένας ήρωας περιθωριακός, οριακά συμπαθητικός, σε στιγμές αυτιστικά κολλημένος στον έρωτά του. Λυρικό μυθιστόρημα με τεράστιες δόσεις ρομαντισμού χωρίς ωστόσο να γίνεται ιδιαίτερα μελοδραματικό που καταλήγει να γίνεται ένας ύμνος για τον έρωτα.
Ο κεραυνός που χτυπάει τις καρδιές του νεαρού Φλορεντίνο Αρίσα και της συνομήλικής του Φερμίνα Δάσα διακόπτεται απότομα από τη σφοδρή αντίδραση του πατέρα της και ακυρώνεται με το πέρασμα του χρόνου, όσον την αφορά. Η μεγάλη αγάπη μετατρέπεται σε εμμονή μέχρι που φτάνει στα όρια της αρρώστιας. Θα παραμείνει συναισθηματικά ανάπηρος σχεδόν για όλη του τη ζωή, μη μπορώντας να την ξεχάσει. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον ήρωα προκειμένου να κατευνάσει τον πόθο του για τον ανεκπλήρωτο και παράλληλα εξιδανικευμένο έρωτά του  να εξετάσει τις μορφές που παίρνει ο έρωτας από διαφορετικά πρίσματα κάθε φορά.Είναι όμως τόσο ανθρώπινα, γήινα και ρεαλιστικά που ο αναγνώστης ταξιδεύει και συμπαραστέκεται στον πονεμένο ήρωα. Η Φερμίνα, αντίθετα, υποκύπτει στα θέλγητρα ενός γοητευτικού και έμπειρου γιατρού, φτιάχνει οικογένεια και εκλογικεύει την απώλεια του πρώτου άντρα στη ζωή της. Με φόντο τις ακτές της Καραϊβικής και δαμόκλειο σπάθη την τρομερή αρρώστια της εποχής, τη χολέρα, οι δύο πρωταγωνιστές επιζούν σαν να είναι απρόσβλητοι από την επιδημία, λόγω της δύναμης με την οποία ερωτεύτηκαν.
  Θα συναντηθούν μόνον όταν ο σύζυγος της Φερμίνα πεθάνει και το πεδίο για τον Φλορεντίνο είναι και πάλι ελεύθερο. Όχι μόνο δεν την ξέχασε -μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες που έχουν περάσει- αλλά δεν την ξεπέρασε ποτέ, και το ψήγμα της ελπίδας μέσα του έμεινε ζωντανό και ενεργό...
     Το βιβλίο κυκλοφορεί με τις εκδόσεις Α.Α Λιβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου