Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ


      
Φίλε αναγνώστη ως ένας εκ  των συντακτών του Καρυοθραύστη σε καλωσορίζω στο blog μας. Ένα blog που εκτός από τη ψυχαγωγική του διάσταση αφόρα και το προβληματισμό στα τεκταινόμενα που μαστίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, και τι πιο καίριο αλήθεια από τη φίμωση του τύπου?
     << Ο τύπος είναι η τέταρτη εξουσία αλλά από την άποψη της πραγματικής αλήθειας είναι η πρώτη εξουσία>> είπε κάποτε ο Ν.Σαριπολος .Ο τύπος στο λειτουργικό του ρολό αποτελεί το προπύργιο της ελευθερίας των δημοκρατικών θεσμών και των πολιτιστικών εξελίξεων. Θεραπεύει βασικές ανάγκες του κοινωνικού μας συνόλου όπως είναι η διψά της ειδησεογραφικής πληροφόρησης η γόνιμη επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο., η ευθύνη των εξακριβωμένων γνώσεων.  Θα λέγαμε ότι είναι  η έκφανση του χρόνου που χτυπάει στο στήθος της ανθρωπότητας. ΟΥΤΟΠΙΣΜΟΣ! Τώρα που η έγκυρη πληροφόρηση και η ενημέρωση έχει αναχθεί σε ύψιστο αγαθό, οι  αλλεπάλληλες και εκτεταμένες φαλκιδεύσεις της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων από κυβερνητικούς  και οικονομικούς φορείς καθιστούν μια τέτοια μορφή τύπου, όπως η παραπάνω, για πολλούς αδήριτη ανάγκη, σε άλλους ομως προκαλεί ένα μειδίαμα και κρίνεται ως μια ουτοπική σκέψη
      Και σας μίλαω εκ πείρας μιας και όταν κλήθηκα να δώσω συνέντευξη και να αρθρογραφήσω για εβδομαδιαία εφημερίδα πανελληνίας κυκλοφορίας(το όνομα της οποίας φυσικά δεν είναι Θεμ.ιτο να αναφερθεί) οι θέσεις μου για το Βατοπέδι και την κατάληψη ως μέσο αντίστασης και πάλης παραποιήθηκαν τόσο πολύ ώσπου κοίταξα την υπογραφή από κάτω να δω αν όντως ήταν το δικό μου(βέβαια αυτό δεν είναι παρά μια ανούσια προσωπική εμπειρία μπροστά σε ένα κυκεώνα πραγματικά χρησίμων ειδήσεων που υποκρύπτονται καθημερινά)

     Ας μείνουμε στην ουσία! Παρόλο που το σύνταγμα προστατεύει την ελευθεροτυπία, η κυβέρνηση ξεδιάντροπα πριν λίγο καιρό με το νόμο 3986/01.07/2011  καταργεί το ειδικό τιμολόγιο του ελτα  φιμώνοντας τις περιφερειακές εφημερίδες. Ο στόχος προφανής. Τα έντυπα περιφερειακών εφημερίδων αποτελούν αντίβαρο στο έργο της αδίστακτης τρόικας να εξαφανίσει κάθε αντίλογο και στο έργο των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων των Αθηνών για μονοπώλιο στην ενημέρωση  μέσω παραρτημάτων.

     Ποιός πιστεύει ότι το επόμενο βήμα δεν  θα είναι ο έλεγχος του ηλεκτρονικού τύπου μέσω νομοθετημάτων που θα επιβάλλουν ουσιαστική λογοκρισία, όπως ο νόμος για την επωνυμία στα ενημερωτικά Blogs και κατα συνέπεια και στο δικο μας; Την ίδια στιγμή οι κανόνες που διέπουν το διαδίκτυο δεν προστατεύουν συνταγματικά την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση πληροφορίας με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στον έντυπο τύπο. Έτσι η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβεί σε μια κατάργηση  των  σαΐτ κοινωνικής δικτύωσης

     Και αφού είδαμε ένα ένα όλα τα συνταγματικά μας δικαιώματα να καταργούνται, η κοινωνική διαμαρτυρία να πολιτικοποιείται και ο πολιτικος διαλογος να ευτελιζεται, τωρα ερχομαστε αντιμετωποι και με τη φιμωση του τυπου και εν τελει τη καταστρατηγηση της ελευθεροτυπιας. Ο ΝΙΤΣΕ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!!! 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ( ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΒΡΟΜΙΣΑΝ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου