Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Την πήραμε τη δόση-Άνοδος στο Χ.Α.

 
Η είδηση έρχεται από τις Βρυξέλλες, οπού σήμερα εκστομίσθηκε το πολυπόθητο "ΝΑΙ" των Ευρωπαίων προκειμένου η Ελλάδα να πάρει τη δόση-μαμούθ των 52,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τον επόμενο Μάρτιο.Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ θετική την σημερινή μέρα, ωστόδο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.
Από τα 52,5 δις, τα 49,1 θα προέρχονται από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα 3,4 δις από το ΔΝΤ.
Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Ευρωομάδας παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης η επικεφαλής του ΔΝΤ που δεσμεύτηκε να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την εκταμίευση των 3,4 δις, αλλά από Ιανουάριο.
Κατά τα άλλα, το Eurogroup έδωσε σήμερα εντολή στον ΕFSF να εκταμιεύσει τα 49,1 δις ευρώ, ποσό το οποίο θα δοθεί τμηματικά στην Ελλάδα. Μάλιστα η πρώτη δόση ύψους 34,4 δισ.ευρώ θα χορηγηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και την Δευτερα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ Με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα επιδιώκει τη μείωση του χρέους έναντι του ΑΕΠ στο επίπεδο του 124%, ως το 2020.
Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση του Eurogroup και των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα.
Τέλος, σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα όλοι Υπουργοί Οικονομικών που πήραν μέρος στη συνεδρίαση τονίζεται ότι το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον. 

Μετά από τη θετική απόφαση για την Ελλάδα προέκυψε άνοδος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας  στις 875,42 μονάδες με +0,25% και τζίρο στα 11,86 εκ.ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου