Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέο Γκάλοπ

 

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 30,5% έναντι 26% της ΝΔ δίνει το Βαρόμετρο Δεκεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Συγκεκριμένα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 9%, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.


Στην παράσταση νίκης πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 60%, ποσοστό αυξημένο κατά μια μονάδα (59%) από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένο κατά 19 από τον Σεπτέμβριο (41%) και δεύτερη η ΝΔ με 25%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα (26%), αλλά μειωμένο κατά 18 μονάδες από τον Σεπτέμβριο (43%).
Το 65% εκτιμά ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι χρειάζεται. Ωστόσο, το 62% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν 76%. 
Την ίδια στιγμή, σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 49%,δεύτερος δημοφιλέστερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 44%  και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 40% και Πάνος Καμμένος επίσης με 40%.
 Αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο, είναι και τα ποσοστά δημοτικότητας όλων των πολιτικών κομμάτων. Πρώτη έρχεται η ΔΗΜΑΡ, με 45% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 43% ο ΣΥΡΙΖΑ με 41 % και η ΝΔ με 35% .








 






ΣΧΟΛΙΑ
Αυτή είναι μία ακόμα δημοσκόπηση που έρχεται να επιβεβαιώσει τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία οφείλεται στην κοινωνική αγανάκτηση και απέχθεια προς το παλαιοκομματικό σύστημα, αλλά ίσως αποβεί μοιραία αν επαληθευτεί στο μέλλον. Κατά τα άλλα το ΠΑΣΟΚ κινείται σε τέτοια ποσοστά που δύσκολα θα μπορέσει να ανατρέψει και δεδομένου του παρελθόντος του επί κυβερνήσης Γ. Παπανδρέου. Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες το ποσοστό του 9% είναι αρκετά υψηλό, όμως από ό,τι φαίνεται η διεξαγωγή της δημοσκόπησης ήταν προγενέστερη των εσωκομματικών εξελίξεων, οπότε το ποσοστό δεν είναι αντιπροσωπευτικό και η επόμενη δημοσκόπηση θα μας δώσει μια σαφή εικόνα για την απήχηση του συγκεκριμένου κόμματος σήμερα. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δείχνει να αντέχει παρά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Αλλά θυμίζουμε πως και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη την πρώτη περίοδο συμμετοχής του στην κυβέρνηση όχι απλώς κρατούσε σταθερά τα ποσοστά, αλλά τα αύξανε.Ωστόσο στο τέλος δεν πήρε εισιτήριο εισόδου για την Βουλή. Άρα, απαιτείται πολύ μεγάλη εγρήγορση από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να μην έχει την ίδια τύχη. Τέλος, για το ΚΚΕ είναι επιτακτική η αλλαγή ηγεσίας (και αναθεώρηση των σκληροπυρηνικών-πάγιων και παρωχημένων θέσεων με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα), γιατί δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο πουο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα είτε από λόγους ιδεολογίαε είτε συγκυρίας να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του, ενώ το ΚΚΕ το πιο αντιμνημονιακό κόμμα να τα συρρικνώνει .
Επίσης βλέπουμε ότι όλα τα κόμματα έχουν ΑΥΞΗΣΗ στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (απήχηση).
Τέλος, αρκετά στοιχεία δείχνουν τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο λαός, καθώς, ενώ δεν θεωρεί λύση τις εκλογές η πλειοψηφία, εν τούτοις, πιστεύει ότι θα γίνουν. Ακόμα, μολονότι στην παράσταση νίκης προηγείται κατά πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, κάτι το ποίο πρέπει να προβληματίσει την Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου