Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο Επίτιμος πιο επίκαιρος από ποτέ...

 

Παρέμβαση στις εξελίξεις με ένα βιβλίο αναφερόμενο στην τριετή πρωθυπουργία του (1990-1993) επιχειρεί ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να προβληθεί και να δικαιωθεί το έργο του εκ των υστέρων, αλλά και να αποτελέσει το βιβλίο αυτό ένα πρότυπο, βάσει του οποίου η χώρα θα εξέλθει από την κρίση δεδομένων των αναλογιών και των ομοιοτήτων στην οικονομική ζωή της περιόδου 1990-1993 και του σήμερα.

Στο βιβλίο του ο πρώην Πρωθυπουργός αποφεύγει να αναφερθεί στον ύπουλο ρόλο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησής του, για να μην οξύνει τα πνεύματα προκαλώντας προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. Αντίθετα, δεν παραλείπει να ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Κώστα Καραμανλή και σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 και εξής, καθώς, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, "με τις επιλογές τους συνέβαλαν να φτάσουμε σήμερα στο χείλος του γκρεμού".
Όπως περιγράφεται στο βιβλίο, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας το 1990 η Ν.Δ., έπρεπε να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου η χώρα να ανατρέψει την συνεχή άνοδο πληθωρισμού-δημοσίου χρέους-ελλείμματος που οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η Ελλάδα βρισκόταν και τότε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία και την προσφυγή στπο ΔΝΤ, με ορατό τον κίνδυνο να μην πληρωθούν για ένα διάστημα μισθοί και συντάξεις. Το οικονομικό χάος που είχε προκληθεί οφειλόταν στη δημιουργια του κομματικού κράτους και των πελατειακών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη του μη υγιούς συνδικαλισμού. Ωστόσο η κυβέρνησή του, κατάφερε με μια σειρά διαρθρβτικών αλλαγών να πετύχει οικονομική άνθηση (π.χ. οι μοναδικοί για την μεταπολίτευση πλεονασματικοί προϋπολογισμοί).
Εκτός από την δυναμική κυβερνητική οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνησή του, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο του στο ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας, με αφορμή την δολοφονία του γαμπρού του, Παύλου Μπακογιάννη, από την 17 Ν , το 1989 . Πιο συγκεκριμένα εισήγαγε με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία μια σειρά καινοτομιών, όπως η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και των τραπεζικών δεδομένων των κατηγορούμενων για τρομοκρατία και η προστασία των μαρτύρων που παρείχαν πληροφορίες στην Αστυνομία. Όλα αυτά διευκόλυναν το έργο των διωκτικών αρχών και συνέβαλαν στην ομαλή λειτουργία του κράτους, κάτι το οποίο συνοψίστηκε στην γνωστή δήλωση του κ. Μητσοτάκη "Ο Αστυνομικός είναι το Κράτος". Έτσι, ενώ τότε το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στα δήθεν προοδευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, εν τούτοις ο νόμος τέθηκε πάλι σε ισχύ από την Κυβερνηση Σημίτη το 2001, παρ' όλο που είχε καταργηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1993.
Τέλος να σημειώσουμε ότι, παρ' όλο που το τελευταίο διάστημα οι δημοσίες παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου της Ν.Δ. έχουν μειωθεί αισθητά, ο ίδιος στις ιδωτικές του επαφές στο πολιτικό του γραφείο και σε γνωστούς του κρίνει με βάση την πολύχρονη πολιτική του πείρα ότι σύντομα η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από την παρούσα Βουλή και όχι από εκλογές, με πρωθυπουργό μη πολιτικό πρόσωπο, αλλά τεχνοκράτη που θα υλοποιήσει τις ειλημμένες δεσμεύσεις, κάτι δηλαδή στα πρότυπα της κυβέρνησης Παπαδήμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου